Restaurantele de pe litoralul românesc au fost victimele inspectorilor Autorității Naționale Sanitare Veterinare pentru Siguranța Alimentară. Amenzile au fost împărțite în ultimele săptămâni celor care nu au respectat normele de igienă prevăzute de lege.
Mai multe restaurante și hoteluri au fost vizitate în ultima perioadă de inspectorii ANSVSA, iar majoritatea dintre ele au primit amenzi colosale din cauza condițiilor nepotrivite de depozitare a alimentelor. De asemenea, multe produse pe bază de pește au fost confiscate, deoarece erau expirate sau în stare avansată de degradare.
Ultimele zile din luna iunie, precum și întreaga lună iulie au fost pline de controale pentru administratorii de la malul mării. Inspectorii ANSVSA au aplicat o mulțime de amenzi în momentul în care au intrat în bucătăriile localurilor pe care românii le vizitează de obicei. Alimentele depozitate greșit, normele de igienă și multe astfel de aspecte i-au făcut pe specialiști să închidă unele restaurante și să acorde amenzi uriașe altora.
Valoarea totală a amenzilor acordate ajunge la 2.643.000 de lei, potrivit ultimelor informații puse la dispoziție de ANSVSA. Ba mai mult decât atât, o cantitate de peste 600 de kilograme de produse alimentare a fost confiscată, urmând să fie distrusă, deoarece nu mai putea fi consumată de către oameni din cauza felului în care a fost depozitată.
„În perioada 27.06-31.07.2022 inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au verificat 1.084 de unităţi de vânzare cu amănuntul şi alimentaţie publică, fiind aplicate 233 de sancţiuni în valoare de 2.643.000 de lei. De asemenea a fost confiscată şi trimisă către neutralizare o cantitate de 605,26 kg de produse alimentare, care nu corespundeau din punct de vedere al calităţii şi siguranţei alimentare. Echipele de inspectori, la solicitarea instituţiilor partenere, au desfăşurat acţiuni de control oficial la un festival de pe teritoriul judeţului Constanța”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.